Spinrag 2.0

Spinrag 2.0 is een nomadische werkplaats voor kinderkunsten in de regio Zuid-West-Vlaanderen. Samen met partners uit cultuur, onderwijs, zorg en economie worden het hele jaar rond projecten opgezet waarin zoveel mogelijk kinderen de kans krijgen om cultuur te ontdekken, ervaren en beleven. Met verdieping voor wie op zoek is naar dat extraatje. Maar ook veel projecten met een lage drempel, op bijzondere plekken voor wie de eerste stap nodig heeft.

Spinrag 2.0 is zowel tijdens schooltijd als in de vrije tijd actief en ontwikkelt nieuwe methodieken om op die manier zoveel mogelijk kinderen te prikkelen.

Spinrag 2.0 ontwikkelt zich in een context waarin reeds heel wat expertise inzake kinderkunsten is opgebouwd. Het Spinragfestival heeft een regionale aantrekkingskracht. In experimentele projecten werden nieuwe methodieken ontwikkeld en een netwerk met andere sectoren uitgebouwd. Deze expertise wordt nu verankerd in projecten op bovenlokaal niveau waardoor kinderen optimaal kansen krijgen om cultuur te ontdekken.

Spinrag 2.0 bouwt via cultuur mee aan een duurzame maatschappij, waarin kinderen een belangrijke pijler vormen. Vanuit de overtuiging dat cultuur de hersenen stimuleert. Sleutelvaardigheden als zien, luisteren, reflectie, aandacht, experiment, creativiteit en passie worden ontwikkeld. Stuk voor stuk vaardigheden die van belang zijn om te bewegen in een samenleving die steeds sneller evolueert en waar een overkill aan informatie ons overspoelt. Het creatief denken van kinderen en jongeren prikkelen en stimuleren is dan ook één van de drijfveren van SPINRAG 2.0 om actief in te zetten op kunst op kindermaat.

Logo Spinrag2 0Wit

SPINRAG 2.0 wordt ondersteund door Vlaanderen en is een samenwerkingsverband tussen Schouwburg Kortrijk, CC De Steiger Menen, CC Het Spoor Harelbeke, vzw O2 Wervik, De Rijzende Ster Kuurne, vzw Oranjehuis Kortrijk, CKG Don Bosco Kortrijk, vzw De Korf Kortrijk, De Korbeel Kortrijk & Rode Kruiscentrum Menen.

MOBIELE VOORSTELLING OP KWETSBARE PLEKKEN


Een netwerk van instellingen bijzondere jeugdzorg, psychiatrische ziekenhuizen voor kinderen en buurtwerkingen in de regio, presenteren een mobiele voorstelling. SPINRAG 2.0 stimuleert artiesten om kleinschalige projecten te maken waarmee we op deze kwetsbare plekken kinderen kunnen prikkelen voor cultuur.

In 2020 trekt Jelle Marteel doorheen de regio met ‘Wij, de wereld’. In ‘Wij, De Wereld’ werkt theatermaker Jelle Marteel samen met nieuwkomers en de verhalen die ze met zich meegebracht hebben. In een sprankelend sprookje herwerkt Marteel de rode draad doorheen die verhalen: hoe je leven soms anders loopt dan je had gedacht. Elke voorstelling speelt Jelle Marteel samen met een andere nieuwkomer. Elk in hun eigen moedertaal. Soms met handen, soms met voeten. En toch begrijpen ze elkaar, geniaal!

Imgp7620
Imgp7616
Imgp7613
Imgp7611
Imgp7609
Imgp7605
Imgp7604
Imgp7603
Imgp7602
Imgp7600
Imgp7599
Imgp7594
Imgp7593
Imgp7588
Imgp7587
Imgp7580
Imgp7575
Imgp7571
Imgp7545
Imgp7540
Imgp7533

SP.AT – THEATERTRAJECTEN IN DE VRIJE TIJD

Vanaf september 2020 start SPINRAG 2.0 met theaterateliers in de regio. Kinderen gaan er gedurende langere periode aan de slag met een theatermaker. Ze ontwikkelen hun creatief denken en werken naar een TOONMOMENT toe. De trajecten werken verdiepend en vertrekken vanuit het principe van co-creatie, waarin de creatieve inbreng van het kind een cruciale rol speelt.

KRAS - MOBIEL ATELIER IN SCHOLEN

Een mobiel atelier trekt doorheen de regio, waarbij nieuw ontwikkelde workshops in scholen worden gegeven.

We tekenen groter dan papier. In de lucht, met armen en benen. Of kleiner dan op een handpalm. We luisteren naar het krassen en het vegen. Samen. Benieuwd naar de klanken die ontstaan.

Een combinatie van dansen en tekenen resulteert in geluid. Tekengeluiden dus. ‘Kras’ is een tekengeluidsinstallatie waarmee studiomoscou langsheen verschillende scholen in de regio trekt. De kinderen volgen er een unieke workshop die gebruik maakt van een combinatie van dans- en tekenacties om zo geluid te maken met de installatie. Een atelier zonder woorden maar met open zintuigen. Een zoektocht naar connectie die nog voor de taal zit.

‘Kras’ ging op tournee in de regio in januari en februari en was te gast in De Mariaschool Harelbeke, De Wonderwijzer Lauwe, Stedelijke Basisschool Zuid Harelbeke, Vrije Basisschool VLAM Menen, Basisschool De Wingerd Harelbeke, Vrije Basisschool-Onze Lieve Vrouw van Vreugde, afdeling De Vleugel Harelbeke, Sint Augustinusschool Harelbeke, GO! BS Drie Hofsteden - afd. Freinetschool de Baai Kortrijk, Vrije basisschool voor buitengewoon onderwijs De Kindervriend Rollegem, GO Basisschool Het Open Groene Marke, VBS Binnenhof Menen.

Een Container Schouwburg

Spinrag 2.0 zet actief in op interactieve projecten in de openbare ruimte waarbij de toevallige passant geprikkeld wordt om deel te nemen. Deze projecten zijn de ideale instap om nieuwe mensen te initiëren in cultuur. Deze projecten worden geïntegreerd in het jaarlijkse Spinragfestival, zijn gratis toegankelijk en hebben een regionale aantrekkingskracht.

Van 22 februari tot en met 28 februari strijkt ‘Een Container Schouwburg’ neer in Kortrijk.
Spinrag 26
Spinrag 25
Spinrag 21
Spinrag 2019 Kortrijk 131